Lessen in Laos

Vijf dagen lang zijn we een eind weg geweest van een heel deel van de bewoonde wereld en hebben we kennis gemaakt met KDCDA; de stichting die de bevolking in het Khong District (in het zuiden van Laos) verder probeert te helpen. Vijf avonden achter elkaar gaven we Engelse les aan een groep leerlingen   in de leeftijd van 8 tot 24 jaar! Gelukkig liep het niveau minder ver uit elkaar.
Iedere avond van 19.00-21.00 zaten we op de veranda van het houten gebouw op palen, waar wij ook sliepen. Als het donker was geworden hoorden we rond 19.00 u de brommertjes over de weg aankomen en verzamelden ‘onze’ leerlingen zich voor de deur bij Mr. Bounchan, de voorzitter van de stichting. Vervolgens kwam de hele groep de trap op met schriftjes en pennen in de hand; klaar voor de les.

Wij deden voor, zij deden na, er werden geconcentreerd zinnen overgeschreven, wat geen eenvoudige opdracht was voor kinderen die normaal heel andere tekens gebruiken. Wij hebben geprobeerd in het Laotiaans te schrijven en geloof me, dat is bijna onmogelijk.

We waren wel eens moe en bezweet als we, na het bezoeken van een school in de buurt, naar de markt waren gereden om snel wat boodschappen te doen zodat we nog konden koken voordat de les begon. Maar het was echt super om te doen! De laatste les waren we net goed op dreef en toen namen we alweer afscheid van elkaar. Al is de verleiding van meer Laos groot, toch hadden we nog wel langer willen blijven. Ik zal Pany missen. De jongste van de klas die zo goed haar best deed, nadat ze al een hele dag achter de rug had en weet ik niet wat al had gedaan. Ze schreef alle woorden en zinnen over, terwijl de rest een stuk sneller ging. Ze was tot het einde bij de les en deed volop mee tijdens het voor- en nazeggen van de Engelse woorden. En tijdens de laatste les hielp ze haar team naar de overwinning door snel de juiste kaartjes om te draaien bij de Engels/Laotiaanse memory.

Pffff….er is nog zoveel meer om te vertellen, maar voor nu laten we het bij een paar foto’s om jullie ook een beeld te geven van hoe het was. De rest komt nog wel.

Image

Image

Image

Advertenties
Categorieën: Uncategorized | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Lessen in Laos

  1. jet

    Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus stonden jullie engelse les te geven, wat ontzettend leuk en wat had ik het graag even willen zien.Bedankt voor de foto’s, het zal best goed gegaan zijn want ik zie alleen maar lachende gezichten (al zegt dat niet alles natuurlijk). Gisteren een lekkere stranddag gehouden want het is hier fantastisch weer. Lies laat even weten of er nog meer spullen mee moeten naar Italie, of zit echt alles in dat kleine tasje wat je hebt neergezet ?
    Doei Jet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: